Termékek Menü

A babás szülők egyik rémálma!

Amikor a kislányunk megszületett, hatalmas fekete haja volt, ami az elmúlt 21 hónapban is csak egyre nagyobb és nagyobb lett – most már be lehet fonni copfba :) Minden városi legenda ellenére nem hullott ki és kezdetektől igazi hajállaga volt, így mi kihagytuk a babás pihéket. Pár hónapos lehetett, amikor megjelent a hajában egy is sárgás folt, amitől elsőre eléggé megijedtünk, mert nem tudtuk mi az, ez volt a koszmó. Elkezdtük olvasni az interneten található anyagokat a témában és még jobban megijedtünk. Mert nem elég, hogy a koszmó szó gyanúsan emlékeztet a koszra, ráadásul azt is írják, hogy az ekcéma, illetve gombás és bakteriális fertőzések jele is lehet.

De mi is valójában a koszmó?

A koszmó gyakorlatilag túlzott, zsíros korpaképződés a hajas fejbőr területén. Ha nagyon elterjed, akkor egybefüggő, vastag, zsíros, büdös lerakódás alakul ki, ami alatt a bőr vörös és néha sebes. Alapvetően genetikai hajlam okozza, így véglegesen nem lehet kikezelni, hanem a korral elmúlik, bár meglepő módon ritkán, de a koszmó felnőttkorban is megmaradhat.

Fontos, hogy véglegesen eltávolítani nem lehet, a koszmó magától múlik el, de foglalkozni kell vele, hogy ne gátolja a hajszálak növekedését és ne sebesedjen ki.

Hogyan történhet a koszmó eltávolítása?

Mindegyik népszerű módszert teszteltük már a koszmó eltávolítására, most megosztjuk tapasztalatainkat, hogy hogyan váltak be.

Az egyik legnépszerűbb módszer a koszmó eltávolítására az olajos ledörzsölés. Hagyományosan babaolajjal, napraforgóolajjal, esetleg mandulaolajjal történik, de most már vannak kifejezetten koszmó elleni olajak is. Tapasztalatunk szerint ez alapvetően hatékony, mert az olaj valóban segít abban, hogy ledörzsöld a koszmót. Viszont mivel a koszmó zsíros korpaképződés, azért a további olajozás nem tesz igazán jót. Ráadásul a baba haja teljesen összetapad tőle és szörnyen kényelmetlen is használni. Lehet, hogy egy kevés hajú, pihés babafejen ez a jó módszer, de, amelyik babának több haja van, ott horror használni.

A másik népszerű módszer, amit a legtöbb koszmó elleni sampon is alkalmaz az az, hogy szalicilsavval lehámlasztják a koszmót a bőrről. A szalicilsav zsírban oldódik, így képes a pórusok belsejébe is behatolni és kifejteni a hámlasztó hatását. Ráadásul segít a sejtregenerációban és gyulladáscsökkentő hatású is. Az egyetlen gond az, hogy általában a koszmó elleni samponokba mesterségesen előállított szalicilsavat tesznek, ami irritáló hatású lehet és hosszabban alkalmazva a bőrt kimarhatja.

Azonban van erre alternatíva – a szalicilsav ugyanis megtalálható a fűzfa kérgében természetes formában és az ugyanolyan hatékony, mint a szintetikus társa, azonban mellékhatások nélkül!

Ami nekünk bevált!

Az egyik dolog, ami nekünk nagyon bevált az a fésűvel történő eltávolítás, ami remek módszer, de alapvetően csak kiegészítésképpen jó, mert különben könnyen sérülhet a fejbőr.

Emellett érdemes még olyan koszmó elleni sampont használni, ami természetes szalicilsavat tartalmaz és így hámlaszt. Ilyen például a HerbArting legújabb terméke, a Koszmó elleni babasampon. Ennek alapja bio kamillából készült kamillafőzet, amihez a leglágyabb kókusztenzidet adták, ami a legkíméletesebb természetes habosító anyag. Tartalmaz még finom bio mandulaolajat és minőségi sheavajat, melyek puhítják és ápolják a bőrt, illetve a természetes szalicilsavat tartalmazó fűzfakivonatot, ami végez a koszmóval. Lágy összetétele miatt nem csípi a baba szemét és nem szárítja a hajat, hanem finom puhává teszi.

Ráadásul ez a termék – mint a többi HerbArting termék sem – nem tartalmaz semmilyen illóolajat, így valóban egészen 0 hónapos kortól használhatod és garantáltan nem fogja megzavarni a babád érzékeny szervezetét!

Ezt olvastad már?

Segítség, ekcémás a baba!

Babafürdetési kisokos - 8+1 tipp a baba fürdetéséhez – lépésről lépésre

Finom babaillat - De milyen áron?

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk