Termékek Menü

Mitől bűzlik a gyógyszertári popsikenőcs?

Múltkori cikkemben a gyógyszertári babafürdetőről írtam, de a gyerekorvosok által felírt csecsemőápolási csomagban egy popsikenőcs is van.
Ennél a popsikenőcsnél azt tapasztaltuk, hogy:
- rémes az illata
- ha rákerül a baba ruhájára, sajnos ez a szag megmarad
- ráadásul az érzékeny területek pirosságát se oldotta igazán meg

Az összetevői (a mennyiségi előfordulás csökkenő sorrendjében):

Talcum - talkum, magyarul zsírkő. Töltőanyagként használják a kozmetikumokban. Egy nagy kozmetikai céget éppen most büntettek meg rákkeltő anyag használata miatt, mert ezt az anyagot használták a babahintőporukban.
Zinc-oxide - cink-oxid, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító anyag. Széles spektrumú fizikai fényvédelmet is biztosít (UVA- és UVB- sugárzás ellen) - a HerbArting lanolinos-ligetszépeolajos popsikenőcs is tartalmazza, mivel az előbb felsorolt kiváló tulajdonságokkal bír!
Alumínium-acetát-tartarát oldat, ami tartalmaz:

  • alumínium-szulfátot - az alumínium kénsavval alkotott sója. Ez nagy mennyiségben befolyásolja a májműködést, illetve a vesebetegségben szenvedőknél felhalmozódhat a szervezetben. Ha a vérbe sok alumínium kerül, mérgezés, ideg- és csontbántalmak alakulhatnak ki. Felmerült a gyanú, hogy szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában.
  • kalcium-karbonátot:  mészkő, szénsavas mész, a kozmetikumokban csomósodásgátlóként és színezőanyagként használják. Káros hatása nem ismert
  • Borkősavat: Számos gyümölcs természetes alkotóeleme. Segíti az antioxidánsok működését. A PH beállítására rakják a krémbe, ráadásul még bőrhámlasztó hatása is van.
  • Tömény ecetsavat: Könnyen felismerhető, mert ez adja az ecet savanyú ízét és átható szagát. A krémekben tartósító, bőrhámlasztó, fertőtlenítő szerepe van. Enyhén bőrszárítő hatású
  • Tisztított vizet: a legtöbb kozmetikum alapja.

Csukamájolaj (A típusú) - tőkehal, illetve egyes cápafajok májából nyert olaj. Omega–3 zsírsavakban, jódban, A- és D-vitaminokban gazdag, kiváló bőrápoló tulajdonságokkal bír.
Sztearin - egyike a hasznos telített zsírsavaknak. Leginkább állati és növényi zsírokból és olajokból származik. A PETA-tól független in vitro kísérletekben felmerült, hogy a vegyület „potenciális rákkeltő” lehet. A jelenlegi hivatalos álláspont szerint alacsony kockázattal bíró vegyület, annak ellenére, hogy sok esetben a sztearinsav kivonásánál/feldolgozásánál nehézfémeket is használnak.
Gyapjúviasz-alkoholok - Gyapjúviaszból nyert szterinek és hosszú szénláncú, alifás alkoholok elegye. A gyapjúviasz a gyapjas állatok faggyúmirigyeiben termelődő anyag. Víztaszító hatású és mivel komponensei a bőr lipidjeihez hasonló szerkezetűek, kiváló hatásúak a bőr számára. Ezen a kiváló hatáson az alkoholok bőrszárító hatása csak ront.
Fehér viasz - a méhviasz fehérített változata, melyet víztaszító és konzisztencianővelő hatása miatt raknak a krémekbe. A sárga méhviasz, amit még nem fehérítettek ki, ugyanilyen hatású, ráadásul még finom méz illata is van.
Natív ricinusolaj - A ricinus növény magvaiból hidegen történő sajtolással előállított zsíros olaj. Kiváló sebgyógyító, bőrápoló hatású olaj, ami antioxidánsokat tartalmaz, azonban sajnos ez a legkisebb mennyiségben használt összetevője a krémnek.

Ahogy láthatjátok, sok remek anyag található a gyógyszertári popsikenőcsben, azonban találhatók benne teljesen szükségtelen, sőt veszélyes anyagok is.
Célszerű minél tisztább forrásokból származó natúrkozmetikumokat használni, amikben csak a remek alapanyagok vannak, a veszélyes komponensek nélkül.

Ezt olvastad már?

Finom babaillat – de milyen áron?

4 veszélyes összetevő a babaápolási termékekben

Gyógyszertári fürdető: Tudod mi van benne?

Források:
http://kremmania.hu/kremek/gyogyszertari-csukamaj-olajos-popsikenocs
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zs%C3%ADrk%C5%91
http://antalvali.com/karos_anyagok_a_kozmetikumokban
http://webshop.cosmio.hu/egyeb-anyagok/92-cink-oxid.html
http://lukreciakencei.hu/cikkek/hasznos_alapanyagok/sztearinsav
https://hu.wikipedia.org/wiki/Alum%C3%ADnium-szulf%C3%A1t
http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-520-alum-nium-szulf-t
http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-334-bork-sav
http://www.skinstore.com/tartaric-acid.aspx
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ecetsav
http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/acetic-acid
https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/3_2012%20Csillanak%20pdf_ek/Alcoholes%20adipis%20lanae_7_4.pdf
http://cosmio.hu/alapanyagok/konzisztencianovelok/171-lanolin
http://cosmio.hu/alapanyagok/konzisztencianovelok/33-mehviasz
http://www.cosmeticsinfo.org/ingredient/ricinus-communis-castor-seed-oil
http://webshop.cosmio.hu/novenyi-olajok/146-ricinusolaj-bio.html

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk