Termékek Menü

4 veszélyes összetevő a babaápolási termékekben

A gyerekek egyre gyakrabban szenvednek allergiától, ekcémától vagy hormonális problémáktól. Egyre több az orvosokhoz forduló szülő, és egyre alacsonyabb életkorúak a kis páciensek. Pedig a kockázat csökkenthető tiszta, természetes összetevőkből álló babaápolási termékekkel.

A kozmetikumok gyártása során felhasznált vegyi anyagok egy részéről már a kutatások is bebizonyították, hogy veszélyesek. Más összetevőkkel kapcsolatban még folynak a vizsgálatok, de ha nem is tudják pontosan meghatározni, milyen mértékben járulnak hozzá ezek az alapanyagok a fenti betegségek kialakulásához, egyetlen jó érzésű szülőnek sem kellemes belegondolnia, hogy a veszélyes anyagok használata a babakozmetikumokban még ma is elfogadott.

Ekcémás a gyermeked, vagy szeretnél mindent megtenni a megelőzése érdekében?

Olvasd el, milyen összetevőkre érdemes figyelned, amikor babaápolási termékeket vásárolsz!

Mire figyelj, ha babakozmetikumot választasz?

Íme 4 olyan összetevő, amit mindenképpen kerülni érdemes, amikor babakozmetikumot választasz. Hogy miért, illetve, hogy hogyan ismerheted fel őket az összetevők listáján, olvasd el cikkünkben.

Parabén

A parabént tartósítószerként keverik a krémekbe. A gond vele az, hogy kutatások eredményei szerint beavatkozik a hormonrendszer működésébe. Ez a fejlődésben levő gyerekek és fiatal lányok esetében veszélyes, sürgetheti a nemi érés kezdetét, de az is felmerült már, hogy egyik okozója lehet a férfimeddőségnek és a nők esetében a mellrák kialakulásának. Használata továbbá allergiát, ekcémát okozhat. Egyes európai országokban már napirenden van a betiltása, sőt Franciaországban már tilos használni. Az összetevők listáján metyl- vagy propylparaben néven találod meg.

SLS és SLES

Az SLS a sodium lauryl sulfate, az SLES a sodium laureth sulfate rövidítése.

A babafürdetőkben, samponokban, fogkrémekben és szappanokban fordulnak elő, babakozmetikumok esetében a koszmó elleni samponokban is. Tulajdonságuk, hogy lemossák a koszt, és látványosan habzanak. Jellemzőjük még az, hogy az SLS-t és SLES-t is tartalmazó babakozmetikumok „túltisztítanak”, azaz lemarják a bőr természetes zsír- és védőrétegét, irritálják a bőrt, bőrszárazságot, viszketést okoznak. A babák pihe-puha bőrét nem éri annyi kosz, hogy ilyen maró hatásnak kellene őket kitenni a tisztálkodás, mint cél érdekében.

A néhány éve kirobbant SLS-botrány sokakhoz elért, így a tudatos vásárlók már tudják, hogy ezt az összetevőt kerülni kell. A gyártók is megérezték a bojkott erejét, ezért áttértek az SLES használatára, ami ugyan egy árnyalattal kevésbé veszélyes kemikália, mint az SLS, de egyáltalán nem egészséges. Babakozmetikumok esetében pedig különösen kerülni kellene ezt az alapanyagot is!

Nem kell hosszan kutakodni, létezik gyengéd higiénia a kisbabák számára is. Az SLS-t és az SLES-t nem tartalmazó koszmó elleni babasampont itt találod meg: https://herbarting.hu/furdotermekek/herbarting-babasampon-koszmo-ellen-100-ml

Octi-k és oxy-k a fényvédelemben

Már olvashattad nálam is, de számos baba-mama magazin is foglalkozott a témával: a kisbabák és kisgyerekek esetén kiemelten fontos fizikai fényvédő krémet használni a kémiai védelmet nyújtó „csodakencék” helyett. A veszélyes fényvédő krémekben octinoxate, octisalate, octocrylene, oxybenzone és homosalate található. Ezek kémiai fényvédelmet biztosítanak, ugyanakkor a bőrön át felszívódva kéretlenül avatkoznak bele a hormonrendszer működésébe. Ráadásul arról is megoszlanak a vélemények, hogy a kémiai fényvédők nem fokozzák e a bőrrák kockázatát, mivel a bőrbe felszívódva elnyelik a napsugarakat. A babák bőre pedig sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké, így náluk különösen fontos odafigyelni, hogy ilyen veszélyes anyagokkal ne kenjük be őket!

Szerencsére ma már kapható a bababőrnek ideális, fizikai védelmet nyújtó napozó tej. A HerbArting napozó tejről itt tudsz bővebb információhoz jutni!

PEG-ek

A PEG-ek (polietilén-glikol), azért veszélyesek, mert csökkentik a bőr természetes nedvességét, fokozzák a bőröregedést, és a baktériumok számára védtelenebbé teszik a bőrt.

A PEG után mindig áll egy szám is, ha megfigyeled. Pl. PEG-7, PEG-9, PEG-100. Minél kisebb ez a szám, annál nagyobb a bőrbe való „behatolásának” képessége.

Miért baj ez? Azért, mert a vékony és érzékeny bababőrön át bejutva segítenek más, a kozmetikumokban található nem kívánatos összetevőknek is a bőrbe kerülni. Ráadásul a PEG-ek nem mindig tiszták, sokszor rákkeltő anyagokkal szennyezettek, pl. ólommal, nikkellel vagy arzénnal. A babaápolási termékek összetevői között nagyon figyelj a PEG-7 Glyceryl Cocoate-re, ami több babaápolási termékben is feltűnik.

Ijesztő, ugye, hogy csak egy jó babakrémet szeretnél a babádnak, és ismeretlen nevű veszélyes anyagok lehetnek benne? Nem vagy egyedül az érzéssel, de ma már van lehetőség a tiszta, 0% mesterséges és 0% veszélyes alapanyagot tartalmazó babakozmetikumokat beszerezni.

Én, a HerbArting márkámmal azt a nemes célt tűztem zászlómra, hogy a baba első éveinek valamennyi helyzetére kompromisszum- és veszélymentes kozmetikumokat készítsek nektek!

Ezt olvastad már?

Gyógyszertári fürdető - Tudod mi van benne?

Erre ügyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz!

Babafürdetési kisokos - 8+1 tipp a baba fürdetéséhez