Termékek Menü

Babafürdetési kisokos - 8+1 tipp a baba fürdetéséhez – lépésről lépésre

A kórházból hazatérve, kezedben a törékenynek tűnő kisbabáddal állsz a babakád mellett, és nem tudod, hogyan is kezdj hozzá a fürdetéshez. Te is ebben a cipőben jársz?
Megfelelő-e a víz mennyisége és hőmérséklete, nem árt-e a babának a választott fürdetőkrém, milyen gyakran mosd meg a fejbőrét…? Sok-sok apró, de fontos kérdés.

Megnyugtatlak, nem vagy egyedül! A legtöbb szülő kisebb-nagyobb pánikot él át, amikor babáját fürdeti, és még nem rutinos. Azonban könnyen bele lehet jönni, csak néhány apróságot kell betartanod.

8+1 tipp a baba fürdetéséhez – lépésről lépésre

 1. Mikortól fürdessük?

  Mivel a köldökcsonkot a seb leeséséig nem szabad víz alá tenni vagy bő vízzel lemosni, ezért gyakori, hogy a szülők csak a csonk leesése után kezdik fürdetni a babát. Nyugodtan lehet azonban már a születéstől kezdve fürdetni a babát, csak vigyázzunk, hogy a köldökcsonk ne ázzon a vízben. Alacsony fürdővízzel és némi kézügyességgel ez megoldható. Remek segítség ebben a HerbArting pancsikendő, ami lágy, ökotex anyagokból készült. Ráadásul a babát a víz az anyaméhre emlékezteti, így nagy örömöt tud nekik okozni a fürdés és így az egész családnak.

 2. Ellenőrizd a hőfokot!

  Általánosan elterjedt, hogy a víz hőmérséklete akkor megfelelő, ha beledugjuk a könyökünket, és se hidegebbnek, se melegebbnek nem érezzük a saját testhőmérsékletünknél (ez kb. 36-37 fok). A babák azonban nem mind olvasták ezt a bölcsességet, ezért lehetnek olyan „renitensek” közöttük, akik sírással reagálják le a nagy gonddal kiválasztott, ideálisnak tűnő hőfokot. Ilyenkor próbálkozz egy kicsit hidegebb, de természetesen nem jéghideg vízzel! Sok baba megnyugszik tőle. Minél kisebb a különbség a fürdőszoba levegője és a víz hőmérséklete között, annál kevésbé fog a baba fázni.

 3. Mennyi vízben fürdess?

  Kezdetben, főleg a köldökcsonk miatt, épp csak egy kevés vízzel fürdess, a kezedet kanállá formálva tudod a vizet a baba olyan testrészeire is eljuttatni, amik nem érnek a vízbe. Később lehet magasabb a víz, amiben a baba egy kicsit pancsolni is tud, csapkodja majd a víz felszínét és hatalmasakat kacag közben. Persze soha ne hagyjuk egyedül a babakádban, egyetlen tizedmásodpercre se lépjünk el mellőle, folyamatosan tartsuk, nehogy megcsússzon. Alacsony vízben is érheti baj.

 4. Válassz káros anyagoktól mentes fürdetőszereket!

  Keverj el a fürdővízben egy kis fürdetőszert! A drogériákban kapható szerek mesterséges összetevőket, bőrirritáló hatású alapanyagokat és illatanyagokat tartalmaznak, amelyek veszélyesek a baba egészségére.
  Ezért fejlesztettem ki ezt a 3 fürdetőszert, amelyek kivétel nélkül 0% mesterséges anyagot tartalmaznak.

 • Érzékeny, atópiás vagy ekcémás a babád bőre? A HerbArting fürdetőkrém épp ezekre a problémákra nyújt megoldást. Nem tartalmaz irritatív anyagokat, mégis tisztít, így egészen 0 hótól használhatod.

 • A HerbArting kamillás babafürdető kifejezetten a már kúszó-mászó babák igényei szerint készült - lágyan tisztít, de képes a földön összeszedett koszt is eltávolítani. Ráadásul használható habfürdőként, samponként és tusfürdőként is!

 • A HerbArting habfürdető alapja egy lágyan habzó kókusztenzid, amivel a babád nyugodtan élvezheti a hab nyújtotta vidám perceket, anélkül, hogy veszélyeztetnéd az egészségét.

 • YHol csutakold legalaposabban?

  Az egészen pici babák még nem ülnek homokozóban, nem másznak négykézláb a fűben, így nem is igazán koszosak. A fürdetés inkább csak szoktatás egy rituáléhoz, de ettől függetlenül néhány testrészre érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Minden fürdéskor alaposan mosd meg a nemi szervek és a végbél környékét, de mindig az utóbbit hagyd a végére! Az ökölbe szorított, nyálas, anyatejes kistenyér redőiben, és a nyak redőiben is baktériumok bújhatnak meg, ezeket mosd meg alaposan.

 • Hajmosás heti 1-2 alkalommal

  Azoknál a babáknál, akiknek alig akad néhány szál hajuk, túlzásnak tűnhet a heti 1-2 alkalom. A koszmó azonban a hajszálak számától függetlenül is megjelenik, ezért fontos a fejbőr rendszeres tisztítása.
  A HerbArting koszmó elleni babasamponja finom mandulaolajjal, minőségi sheavajjal és hámlasztó fűzfakivonattal ápolja a baba érzékeny fejbőrét. Garantáltan eltünteti a koszmót!
  A babasampont itt tudod megrendelni: https://herbarting.hu/furdotermekek/herbarting-babasampon-koszmo-ellen-100-ml

 • A vízből kivéve töröld a babát szárazra! A hajlatokra, könyök, nyak, fül mögötti részekre, lábujjak közére fordíts nagy figyelmet, mert ha a bőr nedves marad ezeken a helyeken, könnyen kipirosodik, bepállik, gombásodik.

+1. Bababarát hozzáállás

A Suttogó titkai című nagysikerű csecsemőgondozási könyvben van néhány remek tipp a fürdetésről, amit érdemes megfogadni. A könyv szerint a babát ne a szokásos hátradöntött testhelyzetben helyezzük a fürdőkádba, mert úgy kiszolgáltatottnak érzi magát és sírni fog. Háttal érkezni egy babának a kádba ugyanolyan félelmetes érzés, mint ha nekünk háttal kellene beugranunk az úszómedencébe. Ha az egyik tenyerünkbe ültetjük, és enyhén előredőlt testhelyzetében a másik tenyerünkkel a mellkasát tartjuk meg, és úgy tesszük be a kádba, majd amikor már benne van, akkor a tenyerünket a tarkójára csúsztatva döntjük lassan hátra, a baba biztonságban érzi magát és általában nem sír. Meghittebb lesz számára a fürdés. Amint hátradöntjük, szabad kezünkkel rögtön egy bevizezett mosdókesztyűt tehetünk a baba mellkasára, hogy ne fázzon. A fürdés végén ugyanúgy előredöntött helyzetben érdemes kivenni a babát a kádból és puha törölközőbe bugyolálva a pelenkázóra vinni, szárazra törölni és felöltöztetni.

Ezt olvastad már?

Miért van szükség babafürdetőre?

3 veszélyes anyag a babafürdetőkben

Gyógyszertári fürdető: Tudod mi van benne?