Termékek Menü

Gyógyszertári fürdető: Tudod mi van benne?

Amikor a kislányunk megszületett, még a kórházban megvizsgálta egy gyerekorvos és felírta neki a gyógyszertári babaápolási csomagot, amit lelkesen ki is váltott az ifjú apukánk. A csomag tartalma: egy popsikenőcs és egy babafürdető.
Első este a fürdetésnél el is kezdtük használni a babafürdető krémet - próbáltuk a vízben feloldani, de nem ment, majd fürdőkesztyűvel a babára kentük, de így meg nagyon rátapadt a kicsi bőrére és nem is jött le rendesen.

Mivel már régóta érdekeltek a natúr- és biotermékek és már régóta készítettem felnőtteknek termékeket, gondoltam, kicsit utánaolvasok a gyógyszertári fürdetőnek.

Az összetevői (a mennyiségi előfordulás csökkenő sorrendjében):

  • Aqua - víz, általában ez a legtöbb kozmetikum fő komponense
  • Vaselinum Album – fehér vazelin, mely kőolajból nyert, félszilárd szénhidrogének tisztított és elszíntelenített elegye, bőrpuhító hatásáért teszik a kozmetikumokba.
  • Cetearyl Alcohol – Zsíralkohol, melyet bőrpuhító és sűrítőanyagként használnak a kozmetikumokban
  • Polysorbate 60 – emulgeáló és felületaktív anyag. A Cosmetics Database szerint alacsony veszélyességű összetevő, azonban az 1950-es években készült tanulmányok nagy koncentrációban történő alkalmazásakor tumorképződést és nemzőképességbéli hatást mutattak ki.
  • Mineral Oil – petróleumból történő gázolaj gyártási folyamatának mellékterméke, bőrápolóként használják, azonban hajlamos eltömni a bőr pórusait.
  • Ethyl Alcohol – Etanol, etil alkohol. Színtelen, jellegzetes szagú és ízű, könnyen folyó folyadék, bőrfertőtlenítőnek adják a kozmetikumokhoz, azonban bőrszárító hatása van. (Rémlenek az átmulatott éjszakák? :) )
  • Methylparaben – gombaölő és antibakteriális tartósítószer.Tanulmányok kimutatták, hogy a bőrre kent metilparabén reakcióba léphet a nap UVB sugaraival és fokozhatja a bőr öregedését. Más tanulmányok szerint ez az anyag növelheti a mellrák kockázatát és gyorsíthatja a daganatok növekedését, továbbá kimutatták, hogy a parabének a a szervezetben utánozzák az ösztrogén működését, így csökkent spermaszámhoz és -mozgékonysághoz vezethetnek.

Mire mindezeket végigolvastam, őszintén elszörnyedtem. Rájöttem, hogy mit kentem eddig a kislányomra, a legjobb szándékom ellenére is.

Fontos, hogy létezik más megoldás is! Hála a natúr és kézműves kozmetikum készítőknek, ma már egyre többen hozzájuthatunk olyan natúr babaápolókhoz, amellyel nem árthatunk a Gyermekünknek, tudtunkon kívül sem.

Ezt olvastad már?

3 veszélyes anyag a babafürdetőkben

Erre ügyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz!

4 veszélyes összetevő a babaápolási termékekben

Források:
http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/unguentum_infantum_fono_vii_parma/15940
https://en.wikipedia.org/wiki/Methylparaben
http://www.livestrong.com/article/21581-dangers-methylparaben/
https://www.truthinaging.com/ingredients/polysorbate-60
http://kremmania.hu/kremek/naturland-mosdokenocs-unguentum-hydrophilicum-nonionicum
http://kremmania.hu/kremek/egyeb-unguentum-hydrophilicum-nonionicum-ph-hg-hungaro-gal
http://antalvali.com/karos_anyagok_a_kozmetikumokban

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk