Termékek Menü

Gyógyszertári fürdető: Tudod mi van benne?

Tudtad, hogy egy gyógyszertári fürdető egészségre káros összetevőket is tartalmazhat? A mai cikkünkben annak jártunk utána, mit is kenünk a baba bőrére.

Amikor a kislányunk megszületett, még a kórházban megvizsgálta egy gyerekorvos, és felírta neki a gyógyszertári babaápolási csomagot. Ennek tartalma egy popsikenőcs és egy babafürdető volt, amelyet az ifjú apukánk lelkesen ki is váltott. Be is fürödtünk vele…

Az első este ugyanis el is kezdtük használni a babafürdető krémet, amellyel rendesen meggyűlt a bajunk:

 • Próbáltuk a vízben feloldani, de nem ment.
 • Majd fürdőkesztyűvel a babára kentük, de így meg nagyon rátapadt a kicsi bőrére,
 • ráadásul nem is jött le rendesen.

Mivel már régóta érdekeltek a natúr- és biotermékek, és már régóta készítettem kozmetikumokat felnőtteknek, gondoltam, kicsit utánaolvasok a gyógyszertári fürdetőnek.

Mit tartalmaz a gyógyszertári fürdető?

Az alábbi összetevőket találtam a leírásokban (a mennyiségi előfordulás csökkenő sorrendjében):

 • Aqua – azaz víz, amely általában a legtöbb kozmetikum fő komponense.
 • Vaselinum Album – vagyis fehér vazelin, amely kőolajból nyert, félszilárd szénhidrogének tisztított és elszíntelenített elegye. Bőrpuhító hatásáért teszik a kozmetikumokba.
 • Cetearyl Alcohol – azaz zsíralkohol, amelyet bőrpuhító és sűrítőanyagként használnak a kozmetikumokban.
 • Polysorbate 60, amely egy emulgeáló és felületaktív anyag. A Cosmetics Database szerint alacsony veszélyességű összetevő, azonban az 1950-es években készült tanulmányok nagy koncentrációban történő alkalmazásakor tumorképződést és nemzőképességbéli hatást mutattak ki.
 • Mineral Oil – vagyis olyan olaj, amely a petróleumból történő gázolaj gyártási folyamatának melléktermékeként keletkezik. Bőrápolóként használják, azonban hajlamos eltömni a bőr pórusait.
 • Ethyl Alcohol – azaz etanol vagy etilalkohol. Színtelen, jellegzetes szagú és ízű, könnyen folyó folyadék. Bőrfertőtlenítő hatása miatt adják a kozmetikumokhoz, azonban szárítja a bőrt. (Rémlenek az átmulatott éjszakák?)
 • Methylparaben, amely egy gombaölő és antibakteriális tartósítószer. Tanulmányok kimutatták, hogy a bőrre kent metilparabén reakcióba léphet a nap UVB sugaraival és fokozhatja a bőr öregedését. Más tanulmányok szerint ez az anyag növelheti a mellrák kockázatát és gyorsíthatja a daganatok növekedését. De azt is kimutatták, hogy a parabének a szervezetben utánozzák az ösztrogén működését, így csökkent spermaszámhoz és -mozgékonysághoz vezethetnek.

Mire mindezeket végigolvastam, őszintén elszörnyedtem: Tényleg ezt kentem a kislányomra?!

A gyógyszertári fürdető alternatívája a natúrkozmetikum

Ezek után semmi sem tarthatott vissza attól, hogy más, természetes utat keressek a babaápoláshoz. Hála és köszönet azért, hogy ma már egyre többen készítenek

 • natúr,
 • kézműves,
 • 100 %-ig baba- és bőrbarát kozmetikumokat.

Külön öröm, hogy mára már a HerbArting termékei között is megtalálhatsz minden alapterméket, így biztos lehetsz benne, hogy tudtodon kívül sem ártasz a kisbabádnak, a nagyobb gyermekeidnek vagy a családodnak.

Mert a HerbArtingnál tényleg szívügyünk a természetes bőr- és testápolás. Nézz körül a termékeink között.

Ezt olvastad már?

3 veszélyes anyag a babafürdetőkben

Erre ügyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz!

4 veszélyes összetevő a babaápolási termékekben

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk