Termékek Menü

Kenni vagy nem kenni? Ez itt a kérdés :)

Amikor az ember anya lesz, rengeteg új dolgot hall és nehéz mindig eldönteni, hogy két teljesen ellentétes vélemény közül melyik az igaz. Ilyen az például, hogy el kell e kezdeni szobatisztaságra nevelni a babát automatikusan 2 éves korában vagy várjuk e meg a szobatisztaság első jeleit? Vagy, hogy  tápláljuk e igény szerint a kicsit vagy minél előbb szoktassuk e szigorú napirendhez? Ugyanilyen nehéz kérdés az is, hogy használjunk e popsikenőcsöt. Van, aki automatikusan elkezdi használni az első naptól a gyógyszertári kenőcsöt vagy azt, amit a nagymama ajánl. Van, aki ódzkodik a babára kenni bármit, így egyáltalán nem használ kenőcsöt.

De miért kell egyáltalán kenni a baba popsiját?

A felnőttek bőréhez képest a baba bőre vízben gazdagabb, hámrétege sokkal vékonyabb, ezért sérülékenyebb és védekezőképessége alacsonyabb. Mivel immunrendszere nagyon fejletlen érzékenyebben reagál a különböző bakteriális, vírusos és gombák okozta fertőzésekre. Ráadásul a baba bőrén még nem alakult a felnőttek bőrére jellemző savas kémhatás, így kevésbé tud ellenállni a lúgos kémhatású anyagoknak, amilyen pl. a pisi. Ezért pirosodik ki a bőre a pisitől és a kakitól és ezért kell a pelenkáját gyakran cserélni.

A kisfiús anyukák itt előnyben vannak, mert az anatómiai sajátosságok :) miatt, úgyszólván kisebb a felület, ami a pisivel érintkezik és így kipirosodhat :)

A mai eldobható pelenkák már hihetetlenül nedvszívóak, de sajnos még ezek sem tudnak csodát tenni - a fentiek miatt könnyen kipirosodik és begyullad a baba bőre. A mosható pelenka remek dolog: csökkenti a szemétfelhalmozást, jobban szellőzik, mert természetes anyagokból készül, ráadásul még spórolhatunk is vele. Azonban a kipirosodást ez is maximum csökkenteni tudja, azért még gyakran szükség van popsikenőcsre. Hogy kimosható legyen a pelusból, célszerű olyan krémet választanunk, ami nagyon gyorsan felszívódik, így nem marad rajta a pelenkán.

És, hogy mi ne legyen semmiképpen egy popsikenőcsben? Kőolajszármazék, káros tartósítószer, pl. rá kkeltő parabén, PEG-származék, nem bio lanolin, mesterséges szín- és illatanyag, propilén glikol.

Mi legyen benne mindenképpen, ami extrán ápolja a baba bőrét?

  • lanolin -mert a molekulái a bőr lipidjeihez hasonlítanak, így a bőrön finom, légáteresztő bevonatot képez gátolva a vízvesztést és a bőr érintkezését a nedves pelenkával.

  • cink-oxid – mert kiváló fertőtlenítő és bőrnyugtató ásványi anyag

  • méhviasz – mert bevonatot képez a bőrön, így szintén nem engedi az amúgy is száraz bababőrből a vizet eltávozni

 

 

Ezt olvastad már?

Mivel ápold a babád bőrét nyáron?

Hogyan ápold a babád bőrét okosan?

Mitől bűzlik a gyógyszertári popsikenőcs?

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk