Termékek Menü

Miért van szükség babafürdetőre?

Ha az ember szereti a természetes dolgokat és gyermeke születik, automatikusan felmerül a kérdés, hogy miért nem elegendő a víz a fürdetésnél? De miért is van szükség babafürdetőre?

Ennek egyik oka az, hogy a baba bőre más, mint a felnőtteké:
- a csecsemő bőre vízben gazdagabb, hámrétege sokkal vékonyabb, ezért sérülékenyebb
- mivel a baba faggyútermelő mirigyei még nem működnek - egészen a kamaszkorig -, így a baba bőre sokkal szárazabb
(Olvassátok el szakértői cikkünket a különbségekről: http://www.herbarting.hu/szakertoi-cikkek/hogyan-apold-a-babad-boret-okosan)

A fentiekből az következik, hogy a baba bőrének szüksége van arra, hogy ne szárítsuk ki még jobban, és egyfajta védőréteget alakítsunk ki rajta. Egy jó összetételű fürdető gondoskodik arról, hogy a baba bőrébe kellő zsiradékot juttasson, de ne zsírozza azt túl. Ezért nem szerencsések a csak zsiradékot (pl. shea vajat) tartalmazó fürdetők. Ráadásul ezek a kád faláról is nehezen lemoshatók és a lefolyót is gyakran eltömik.

De mi a baj a vízzel?
Ahogy az elhíresült reklámmondatból tudjuk - "Magyarország 80%-án kemény a víz". A víz keménységét az okozza, hogy sűrűn találhatók meg benne az oldott ásványok, például a kalcium és magnézium. Csapvízzel való fürdéskor ezek az ásványok egy "köpennyé" állnak össze a bőrön. Ez az érzékeny bőrű babáknál a bőr szárazságát, kivörösödését és viszketést okozhat. Egy jó babafürdető kellően hidratálja és megnyugtatja a baba bőrét, így semlegesíti ezt a hatást. A csapvíz a hajjal ugyanezt teszi - köpenyként bevonja és így a hajszálak összeragadnak.

A csapvízzel való fürdésnél azonban nem csak a keménysége okoz gondot, hanem a hozzáadott klór is. Ezt a baktériumok ellen, fertőtlenítésként adják a vízhez. Azonban sajnos a klór erőteljesen szárítja a hajat és a bőrt, és irritálhatja is azt. Ezért is szárad ki nagyon könnyen a baba bőre klóros vízben való úszás után.

Nyáron, a sok fürdés miatt a bőrünk sokkal hamarabb kiszárad, így fokozottan kell erre a problémára figyelni.
Kifejezetten nyárra fejlesztettük ki a HerbArting körömvirágos testápolót, ami hidratálja a bőrt, ha az kiszáradt a víztől és megnyugtatja, ha leégett a napon.

A víz és a makacsabb szennyeződések (pl. lekvár és homok a baba kezén)
Az első hónapokban, amikor a baba még a kiságyban, szőnyegen fekszik, nem koszolódik igazán, bár ilyenkor is előfordulnak olyan balesetek, amit a víz nem tud önmagában eltávolítani :) Viszont, amikor már végetér ez a nyugodtabb időszak, és például lekváros kenyeret eszik a játszótéren, a víz önmagában nem tudja ezeket a szennyeződéseket letisztítani. Gondolom, mindenkinek ismerős a helyzet :)

Összefoglalva tehát a természetes víz remek dolog, de sajnos a csapvíz az érzékeny bababőr kiszáradását okozza.
Ha szeretnéd elkerülni ezt a problémát és megóvni a babád bőrét a káros hatásoktól, válassz olyan bio alapanyagokból készülő terméket, ami segít ebben!

Ezt olvastad már?

3 veszélyes anyag a babafürdetőkben

Gyógyszertári fürdető: Tudod mi van benne?

Babafürdetési kisokos - 8+1 tipp a baba fürdetéséhez – lépésről lépésre

Források:
http://www.vilagszinvonal.hu/index.php?option=com_alphacontent§ion=4&cat=41&task=view&id=12551&Itemid=8
http://hajraegeszseg.hu/cikk/2013-06-04/nem-csak-a-mosogepre-a-borre-is-karos-a-kemeny-viz
http://divany.hu/eletmod/2012/02/11/ne_fogja_a_vizkore_a_fako_hajat/

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk