Termékek Menü

Pöttyök, foltok, kiütések a baba bőrén? Don’t panic!

Friss szülőként te is megijedsz, ha egy új pöttyöt vagy foltot veszel észre a babádon?

Pánikra általában semmi ok. Az újszülöttek bőre az első hónapokban tanul meg alkalmazkodni az anyaméhek kívüli világhoz. Eleinte nem tudja a hőt szabályozni, azaz nem tud izzadni, nincs felkészülve a fertőzések elleni védelemre, a káros anyagokkal teli, irritáló kozmetikumokra pedig végképp nem.

Az újszülött bőre tehát még éretlen, a számára ismeretlen ingerekre pöttyök, foltok, elszíneződés útján reagál. Szinte nincs is olyan baba, amelyiknél időnként ne jelenne meg ilyen-olyan bőrelváltozás. A szülők ilyenkor megijednek, érthető módon. Nem tudják, betegség áll-e a háttérben, vagy teljesen természetes folyamatok. A bőrelváltozások jelentős része azonban ártalmatlan, csak nagyon kis részük utal valamilyen betegségre.

Nézzük, milyen bőrelváltozások jelenhetnek meg a babán, és mikor ijedjünk meg:

Ártalmatlan és kevésbé ártalmatlan bőrelváltozások:

Tejkiütés vagy tejallergia

Amikor a néhány napos baba arcán apró piros vagy fehéres kiütések jelennek meg, a legtöbb szülő rögtön valamilyen allergiára gondol.  Pedig ezektől nem kell megijedni, nem allergiás reakcióra utalnak. Általában az első hónapokban jelentkeznek, okozhatja az anyatej vagy a tápszer.  

Ugyanakkor előfordul, hogy az édesanya által elfogyasztott tejtermékek, amelyek az anyatejen keresztül jutnak a csecsemő szervezetébe, érzékenységet okoznak a babánál. A tápszeres babák esetében is előfordulhat, hiszen a tápszerek többnyire tehéntej alapúak.

Az ártalmatlan tejkiütés és a nem annyira ártalmatlan tejallergiás reakció jól elkülöníthető egymástól. A tejkiütés csak az arcon, nyakon szokott megjelenni, fehéres-sárgás színű. Ezzel szemben, ha a baba tejallergiás, a kiütések és bőrelváltozások az egész testét beborítják. Ráadásul az allergia vagy ételintolerancia más tünetekkel is jár, pl. fáj a baba hasa, puffad, hasmenése van, elszíneződik, vagy ritka, de komolyabb esetben akár véres is lehet a széklete.

Gólyacsípés

A „gólyacsípés” fantázianéven ismert piros foltok többnyire a tarkón jelentkeznek, de előfordulhatnak az orr tövében, a homlok, az orrnyereg és a szemek környékén is. A jelenség az apró, táguló erecskékből jön létre, amelyek elszíneződnek, amikor a baba sír vagy más miatt erőlködik. Ez a bőrelváltozás a baba első életévében szokott látványos lenni, később elmúlik.

Kiütések az arcon, orron

Az újszülött verejtékmirigyei még nem működnek, így nem tudja izzadással hűteni a testét. Ez az első időszak, amit 3 hónapos korra kinő a baba, apró fehér-sárga pöttyökkel járhat, amelyek az arcon és az orron jelennek meg. Ezek nem viszketnek, nem kell nyomkodni és fertőtleníteni sem őket.

Szintén megjelenhetnek a párhetes babán serdülőkori pattanásokhoz hasonló bőrelváltozások. Ezek az anyai hormonok hatására alakulnak ki, és teljesen ártalmatlanok.

Melegkiütés

Ha a baba lázas, vagy párás, meleg helyen tartózkodik, piros hólyagocskák keletkezhetnek az arcán, hátán, popsiján. Ezeket hívjuk melegkiütéseknek. A baba környezetének hőmérsékletén és páratartalmán változtatva tudunk neki kellemesebb körülményeket biztosítani, a már hólyagos testrészeken pedig egy bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő popsikenőcs és jól szellőző babaruha segítségével regenerálhatjuk a bőrt. A melegkiütés el is tud fertőződni, ezért oda kell rá figyelni.

Pelenkakiütés

A túl szoros vagy a ritkán cserélt pelenka pelenkakiütéseket okozhat. Természetesen az nem gond, ha megjelenik néhány apró piros dudor, de ne várjuk meg, amíg a combhajlat és az egész babapopsi kiütéses lesz lesz. Cseréljünk pelenkát 2 óránként, töröljük szárazra a baba bőrét a pelus alatti területen, és mindenképpen használjunk jó minőségű, bőrbarát popsikenőcsöt.

Ekcéma

Hámló, piros, száraz a baba bőre? Ráadásul nedvet ereszt és viszket is? Ez valószínűleg az ekcéma, atópia jele. Leggyakrabban az arcon, de a hajlatokban is előfordul. Az ekcémát teljesen meggyógyítani nem lehet, de a baba számára kínzó tüneteket (pl. viszkető bőr) kezelni kell és a lehető legenyhébbre vissza lehet szorítani. Sokat segít, ha kizárjuk a baba életéből a káros, irritációt kiváltó alapanyagokat tartalmazó kozmetikumokat, de esetenként étrend-változtatásra is szükség lehet. Ilyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Mikor kell aggódni?

Bár a legtöbb bőrelváltozás nem utal súlyos betegségre, van, amelyiket mégis érdemes komolyan venni. Figyeljük meg a baba bőrén felbukkanó pöttyöket, foltokat, és ha a következőket tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz!

  • Ha a megjelenő hólyagok nedvedzenek, főleg, ha nem átlátszó, hanem sárgás folyadék van bennük, az fertőzés jele lehet.
  • Egész testre kiterjedő piros, lila pöttyök vírusra vagy bakteriális fertőzésre utalhatnak, ami akár súlyos is lehet.

Ha ilyesmit észlelsz, minél hamarabb vidd el orvoshoz gyermekedet!

Ezt olvastad már?

Erre ügyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz!

Mitől bűzlik a gyógyszertári popsikenőcs?

Mivel ápold a babád bőrét nyáron?