Termékek Menü

Segítség, kiütéses a babám!

Amikor az ember szülővé válik, annyi új dolgot kell tanulnia, nem? Igazán rémisztő, ha az amúgy pihe-puha szép bababőrön ráadásul még mindenféle kiütés is megjelenik. Ember legyen a talpán, aki elsőgyermekes anyaként meg tudja különböztetni őket és nem rémül meg tőlük. Ebben igyekszünk Nektek segíteni ezzel az összeállításunkkal, ahol pár kezelési módot is megnézünk.

Nálunk az első dolog, ami megjelent a párhetes babánkon az egy csomó picike, pattanásszerű kiütés volt az egész arcán. Rettenetesen nézett ki és nagyon meg is ijedtünk tőlük, azonnal szaladtunk az orvoshoz. Mint kiderült ezek valóban pattanások, de gyermekünk még nem kamaszodik, hanem az anyai szervezetből a babáéba átkerült hormonok okozzák őket. Teljesen ártalmatlanok, semmit nem lehet velük kezdeni, de sajnos hónapokig is megmaradnak (nálunk 4 hónapig) és csúnyák.

A kiütések második típusát mi kihagytuk, pedig ez a legjellemzőbb – a tejkiütés. A tejkiütéssel kapcsolatosan sok tévhit él a köztudatban. Az egyik az, hogy csak az anyatejes babáknál fordul elő. Ez azonban nem igaz, tápszert fogyasztó piciknél ugyanúgy előfordul. A másik tévhit az, hogy a túl sok anyatej okozza, így a babát ilyenkor csak ritkábban, nem igény szerint szabad szoptatni. Ez sem igaz, ugyanúgy kell ilyenkor is a babát szoptatni, mint egyébként. Tenni a tejkiütéssel sem kell semmit, egyszerűen a baba szervezetének kell hozzászoknia a kinti léthez és a tejhez, mint táplálékhoz.

Ami nálunk másodikként megjelent, az a melegkiütés volt.  Ez a nagy melegben a rosszul szellőző testfelületeken alakul ki. Éppen ezért legjobban úgy lehet megelőzni, ha nem öltöztetjük túl a babát a melegben, jól szellőző pamutruhákat adunk rá, sőt néha a pelusát is levesszük napközben. És soha ne hagyjuk az autóban vagy a babakocsiban bemelegedni a picit, amit persze marha nehéz a gyakorlatban megoldani. Sajnos, ha nyáron hosszan van nagy meleg, akkor elég nehéz megakadályozni a kialakulását. Ha már fellépett a melegkiütés, akkor nagyon fontos, hogy megnyugtassuk a bőrt és minél többet szellőztessük. Remekül beválhat például a kamillateás hűtőfürdő, ami nyugtat és lehűti a babát. Ha a pelenkás részen lép fel a melegkiütés, akkor nagyon fontos, hogy bőrnyugtató anyagokat tartalmazó krémmel kenjük be a popsiját, hogy a kiütések ne fertőződjenek el és ne gyulladjanak be!

A harmadik kiütés-típus, amit meg kellett ismernünk, az a betegség miatt kialakuló kiütések csoportja. Nálunk egy vírusos fertőzés miatt jelentek meg és, amint a betegség elmúlt, ezek is eltűntek, kezelni nem kellett őket. Ha a babán kiütések vannak és nem tudod, hogy mitől, ráadásul lázas vagy levert, akkor a legegyszerűbb és a legbiztosabb, ha kihívjuk az orvost, hogy nézze meg a picit. Így nem fertőz meg más babákat a rendelőben, de ő sem kap el mást.

 Ami szinte minden babánál kialakul még, az a pelenkakiütés. Kialakulhat a fogzás miatt, különböző betegségek kapcsán, de egyes ételektől is. Sajnos, a pelenkakiütés gyakran elfertőződik, hiszen folyamatosan érik a baktériumok és ezeknek remek táptalaj a baba meleg bőre és a pelenka. Éppen ezért arra nagyon kell ügyelni, hogy ezeket kezeljük. Szellőztessük gyakran a baba popsiját és használjunk bőrnyugtató és gyulladásgátló komponenseket tartalmazó popsikenőcsöt.

Ezt olvastad már?

Hogyan ápold a babád bőrét okosan?

Csípős témák!

Pöttyök, foltok, kiütések a baba bőrén? Don’t panic!