Termékek Menü

3 veszélyes anyag a babafürdetőkben

Nem is gondolnád, milyen veszélyes anyagokból állnak a babafürdetők. Érdemes megnézned, mit írtak a címkére. Találomra átnéztünk Magyarországon általánosan használt babafürdető összetevőinek listáját, íme néhány anyag, ami megtalálható bennük:

1. Propilén-glikol - Ezt a nedvességmegkötő hatása miatt teszik bele a babafürdetőkbe, samponokba. Eltömi a bőr pórusait, így a nedvesség  nem tud eltávozni a bőrből. A propilén-glikolt petróleumból állítják elő, az iparban fagyálló szerként használják. Az ipari felhasználásnál tilos, hogy bőrrel vagy a ruhával érintkezzen, illetve szembe kerüljön, de még a belégzése is irritációt vált ki, így csak maszkban és kesztyűben használják. Májelégteleséget és vesekárosodást okozhat, erősen irritálja a bőrt, ráadásul áthatol a bőrön és gyengíti a sejtek szerkezetét, így bekerül a véráramba és minden szervhez eljut.

2. A nátrium-benzoát a benzoesav nátriumsója is megtalálható a babafürdetőkben, amit tartósítószerként használnak. Ez az anyag nagyon kis mennyiségben előfordul a természetben is (pl. áfonyában, szilvában, fahéjban, stb.), a kozmetikumokban használt változat azonban laborban készül. Az arra érzékenyeknél asztmatikus rohamot, csalánkiütést és egyéb allergiás reakciókat válthat ki. C és E-vitaminnal együtt alkalmazva benzol szabadulhat fel belőle, ami egyrészt rákkeltő, másrészt vérszegénységet, az immunrendszer gyengülését, rendszertelen vérzést is okozhat. A Sheffield-i Egyetem tanulmánya szerint a nátrium-benzoát önmagában is veszélyes és idegi károsodással járó betegségeket, pl. Parkinson-kórt okozhat, sőt az öregedést is elősegítheti. A Mayo Klinika kutatása szerintez az anyag fokozza a hiperaktivitást (ADHD-szindróma) a gyerekeknél.

3. Illatanyagokat szinte minden kozmetikum tartalmaz. Nehéz őket azonosítani, mert fantázianeveket adnak nekik. 200 különböző összetevő tartozik a kozmetikában használt mesterséges illatanyagok körébe és nem tudni 100%-ig, hogy mik ezek, mivel a cégek nem árulják el a pontos összetevőket. Ezek egyrészt bőrre kenve allergiás reakciót okozhatnak, másrészt sok kutató szerint az allergiát magát is ezek váltják ki. Az biztos, hogy egyéb légzőszervi betegségeket, asztmás problémákat, migrénes fejfájást is okozhatnak. Néhány kutatás összefüggésbe hozta már más  betegségekkel is, mint pl.: sclerosis multiplex, autizmus, Altzheimer-kór, Parkinson-kór, epilepszia, diszgráfia és diszlexia. Egyes illatanyagok a hormonrendszer kóros működéséhez is hozzájárulhatnak.

Óvatosan vásárolj tehát babafürdetőket, babasamponokat a babádnak! Nézd végig a csomagoláson az összetevők listáját és válassz minél tisztább forrásokból származó natúrkozmetikumokat, így megóvva babád bőrének egészségét.

Ezt olvastad már?

Gyógyszertári fürdető - Tudod mi van benne?

Miért van szükség babafürdetőre?

Mitől bűzlik a gyógyszertári popsikenőcs?

Források:

http://kremmania.hu/kremek/libero-baby-care-libero-babafurdet
http://kremmania.hu/kremek/nivea-baby-pure-sensitive-babafurdeto-loiton
http://kremmania.hu/kremek/neogranormon-babafurdeto
http://kremmania.hu/kremek/nivea-baby-kremes-babafurdeto
http://kremmania.hu/kremek/johnson-s-baby-pure-protect-2in1-tusfurdo-es-habfurdo
http://kremmania.hu/kremek/johnson-s-baby-2in1-buborekos-habfurdo-es-tusfurdo
https://www.johnsonsbaby.com/baby-wash/johnsons-soothing-vapor-baby-bath#ingredients
http://diply.com/and/article/cancer-causing-baby-products-formaldehyde
http://antalvali.com/hirek/a-johnsonjohnson-vegre-beismeri-a-babatermekeik-rakkelto-vegyi-anyagokat-tartalmaznak.html
https://www.truthinaging.com/ingredients/sodium-benzoate 
 https://hu.wikipedia.org/wiki/Benzoesav 
 http://www.purezing.com/living/toxins/living_toxins_dangerousingredients.html 
 http://naturallysavvy.com/eat/this-is-why-sodium-benzoate-is-so-scary 
 http://www.naturalnews.com/033726_sodium_benzoate_cancer.html 
http://biokozmetikapecs.hu/index.php/kockazatos-anyagok-kozmetikumokban-kozmetikusoknak
http://antalvali.com/hatoanyagok/p/propylene_glycol

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk